Sunday, November 19, 2006

Nytt bokmagasin: ordforord

Tidsskriftet ordforord ble lansert i forrige uke, et prosjekt drevet alene av Leif Ekle, bokanmelder i NRK P2. Leif har mer eller mindre syslet med disse planene i tolv år, og det var opptil flere av oss som var lettet over at det omsider ble noe av; mannen har vist tegn til å ese ut av all denne undertrykte skrivelysten.

Målsetningen hans, i hvert fall så lenge jeg har vært involvert i planene, har vært å lage et blad som skriver om bøker og forfattere med samme puls og beat (pun very intended) som rockpressen i Norge gjorde i sin glanstid på 1980-tallet. Et blad for bokelskere, ikke for det undertegnede under lanseringen valgte å kalle «fariseerne og de skriftlærde», og derfor føles det bedre å kalle det et «bokmagasin» enn et litteraturtidsskrift (vi vet liksom hva de driver med).

Omslaget til første nummer er ikke blitt så «rocka» at det gjør noe, men kikker vi inni oppdager vi straks noen godbiter. Leif selv har skrevet en artikkel om krim og politiromaner, og dette fører oss til et stort intervju med den opprinnelige skandinaviske krimdronningen, selveste Maj Sjöwall.

Av andre ting: Frode Grytten har signert et stort og spennende essay om New York-fotografen Weegee. Inger Merete Hobbelstad skriver om foreldreløse barn i britisk barnelitteratur. Ragnar Hovland er fast spaltist under headingen «Hovland raser». Jeg selv? Jeg har gjort noe skrekkelig sært: et essay om Michel Houellebecqs 14 år gamle bok om den amerikanske horror-forfatteren H.P. Lovecraft. Boka er ikke oversatt til norsk eller engang å få i Norge, unntatt muligens på fransk. Leif Ekle syntes ikke det gjorde noe, og sånne redaktører vokser som kjent ikke på trær.

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home